Risk Yönetimi

Belirli düzeyde risk, şirket yönetmenin doğasında vardır ve işletmenizin birçok farklı noktasına uygulanabilir. İşletmenizin başarısıyla ilgili olarak risk, olumsuz bir durumun yaşanma olasılığını ve bunun sonuçlarını ifade eder.

Risk yönetimi, işletmenizin farklı noktalarında nelerin kötü gidebileceğini değerlendirir ve olumsuz bir sonuç yaşanma olasılığını hafifletmek için planları hayata geçirir. İşletme sahibi olarak nihai hedefiniz, gerçekleşmesi en muhtemel olan potansiyel riskleri tahmin ederek bunları önlemek veya bunlara karşı hazırlanmak için önceden planlama yaparak bu riskleri azaltmaktır.

Potansiyel riskleri tespit etmeye hazır olduğunuzda onlarla zaman ve maliyet yönünden en etkin şekilde ilgilenebilirsiniz. Yürürlükte bir risk yönetimi planına sahip olmak başarı şansınızı artırır ve hata ve başarısız olma olasılığını azaltır.

İşletmenizle ilişkili olabilecek farklı riskleri tespit etmek için bir güçlü yön, zayıf yön, fırsat ve tehdit (SWOT) [analizi] yapabilirsiniz. Zayıf yönlerinize (iç riskler) ve tehditlere (dış riskler) odaklanarak işletmenizi en çok etkileyebilecek riskleri değerlendirebilirsiniz.

İç riskler

İşletmenizin zayıf yönleri veya iç riskleri hedeflerinize ulaşmayı zorlaştırabilir. İç riskler, insan kaynaklı hata, ekipman, borç ve nakit akışıyla ilgili olan riskleri kapsar.

İnsanlarla ilgili riskler

Bazı riskler, işletmenizi yönetmeye yardımcı olan kişilerle ilişkilidir. İşletmenizin karşılaştığı bu olası insan kaynaklı riskleri ve bu riskleri yönetmek için gerekli taktikleri değerlendirin:

  • Hastalık
    Bir işletme sahibi veya çalışan hastalandığı takdirde günlük iş operasyonlarınız baskıya uğrayabilir. Benzer şekilde siz hasta olursanız ve çalışamadığınız takdirde sorumluluklarınızı devralacak kişi için bir plan yapmanız gerekir.
  • Hırsızlık
    Bu riskler hırsızlık ve dolandırıcılıkla ilgilidir. Çalışanların zaman çizelgesinde saatlerini değiştirmesi, para veya ürün çalması ya da iş ortaklarının para kaynaklarını kendi hesaplarına yönlendirmesi bu durumlara birer örnek olarak verilebilir. Detaylı görüşmeler yapmak ve kişisel tercihleri sormak, hırsızlığın önlenmesine yardım edebilir. Ofislerinizde veya mağazalarınızda dijital zaman takip yazılımı kullanmak ve güvenlik kameraları taktırmak işe yarayabilir.
  • Düşük verimlilik
    İşlerine odaklanmayan ve düşük verimliliği olan çalışanlara sahip olmak işletmenizin büyümesini riske atabilir. Güvenilir çalışanları işe alın ve düşük performans gösteren çalışanlarla ilgili süreçler belirleyin.

Donanım ve yazılım

İşletmeniz donanıma bağımlı olarak çalışıyorsa yaşanabilecek bozulmaların ve tamirlerin pahalıya patlayabileceğini muhtemelen biliyorsunuzdur.Eskiyen donanımlar daha fazla bakım gerektirebilir veya daha yavaş çalışabilir ve yeni donanımları kullanmayı öğrenmek zaman alabilir. Bu durum, işletmenizi yönetmek için güvenebileceğiniz dijital araçlar gibi bilgi teknolojileri için de geçerlidir.

Potansiyel sorunları en aza indirmek için dijital bilgilerinizi internette veya bir harici sabit diskte yedekleyin. Şayet mali gücünüz yeterse yedekleme cihazına yatırım yapmak işe yarayabilir. Ayrıca, donanım kiralama ve satın alma avantajlarını, donanım için teminat alma ve [Sigorta] çıkarma avantajlarını değerlendirin.

Para eksikliği

Bazı işletmeler yeterli paraları olmadığı için yararlanamadıkları büyük fırsatlar yakalar. Örneğin, yeterli para kaynakları olmadığı için büyük bir siparişi reddetmek veya indirimli fiyattan makine satın alma fırsatını bırakmak zorunda kalabilirler. Bu tür durumların başınıza gelmemesi için planlanmadık harcamalar için elinizde bir [tasarruf fonu] bulundurun; [borç para almanın] farklı yollarını öğrenin ve indirimli orandan nasıl kredi alacağınızı keşfedin.

Borç-gelir oranı

Borç para almak, işletmenizi büyütmenize yardımcı olabilir fakat çok fazla borcunuzun olması işletmenizi risk altında bırakabilir. Borç yükünüzün size fazla gelip gelmediğini belirleyebilmek için aylık gelirinizi aylık borç ödemelerinizle karşılaştırarak borç-gelir oranınızı hesaplayabilirsiniz. Borç-gelir oranınızı hesaplama ve [borç yükünüzü yönetme] ile ilgili daha fazlasını Borç bölümünde bulabilirsiniz.

Nakit akışı sorunları

Mali sıkıntılar işletmenizde ciddi sorunlara neden olabilir. İşletmenizin nakit akışını (ne zaman ödeme alacağınız ve faturalarınızı ne zaman ödemeniz gerektiği) ve faturalarınızı takip edemezseniz başarınız riske girer. Bunun olmasını engellemek için [nakit akışı] ve finansal durumunuzu etkili yönetme hakkında daha fazla bilgi edinin.

Dış riskler

Dış risklere karşı hazırlanması zor olabilir fakat, bulunduğunuz sektörle ilgili en sık yaşanan olumsuz senaryoları bilmek önemlidir. Dış riskler, rakiplere, çevresel değişikliklere veya ekonomideki değişikliklere bağlı olarak işletmenizin karşı karşıya olduğu tehditleri içerebilir.

Rekabet

Müşteriler rakip bir işletmeden alışveriş yapmayı tercih ettiklerinde riskler doğar. Kendinizi bu olasılığa karşı korumak için müşterilerin neden rekabeti tercih edebileceğini ve onları işletmenize nasıl çekebileceğinizi değerlendirin. Rekabet riskleri birçok farklı şekilde olabilir:

  • Fiyat farklılıkları
    Rakipler benzer ürünleri daha düşük fiyattan sunuyorsa müşterileriniz başka bir işletmeye gidip para tasarrufunda bulunabilir. Aynı ürünleri daha düşük fiyattan sunamayabilirsiniz. Ama belki de müşterilerinizi daha iyi müşteri hizmetleri gibi başka bir değerli özelliğinizle çekebilirsiniz.
  • Ürünler ve hizmetler
    Rekabette, müşterilerinizin sattığınız ürünlere kıyasla tercih ettiği ürünler veya hizmetler satılıyor olabilir. Böyle bir durumda rakiplerinizin neleri sunduklarına ve işletmenizi nasıl öne çıkarabileceğinize dikkat edin.
  • Konum
    Rakibin, müşteriler için daha elverişli bir konuma taşındığını düşünün. Böyle bir durumda işletmeniz için müşterilerin zamanına ve eforuna değecek ekstra süreç geliştirmenin bir yolunu bulmanız gerekecektir. Fiyatlarınızı düşürmeyi, daha kaliteli ürünler sunmayı veya müşteri sadakati oluşturmak için farklı bir yaratıcı çözüm bulmayı düşünebilirsiniz.
  • İşten ayrılan çalışanlar
    Rakipler [çalışanlarına] daha iyi yan haklar veya daha iyi bir çalışma ortamı sunduğu takdirde iyi çalışanları istihdam etmek ve tutmak zor olabilir. Diğer işletmelerin sizinkine kıyasla çalışanlarına sunduğu şeyleri değerlendirmek ve çalışanların katkılarının değerli görüldüğü samimi ve olumlu bir çalışma ortamı sunmaya odaklanmak her zaman mantıklı olacaktır.

Çevresel Etkenler

İş çevresinde veya yerel pazarda yaşanan değişiklikler işletmenizi etkileyebilir. Çevresel riskler şunları içerir:

  • Kira artışları
    Talebin yoğun olduğu bir bölgede alan kiralıyorsanız mal sahibi kirayı artırabilir. İşinizi korumak için uzun vadeli bir kira anlaşması yapmayı, daha ucuz bir yere taşınmayı veya kendi mülkünüzü satın almak için para biriktirmeyi değerlendirin. Ancak bu seçeneklerle ilgili olarak da riskler mevcuttur. Uzun vadeli bir sözleşmede yıllarca kira ödemek zorunda kalırsınız. Daha ucuz bir alan müşteriler için çekici olmayabilir ve mülk satın aldığınızda, bakım masraflarını da karşılamanız gerekir.
  • Bölge değişiklikleri
    Önemli bir demografik değişim yaşayan bir topluluk içinde iş yapıyorsanız müşterilerinizin ihtiyaçlarının değiştiğini görebilirsiniz. Bölgenizde yaşanan değişimler işinizi kaybetmenize neden oluyorsa sunduğunuz ürünlerle veya hizmetlerle uyumlu bir bölgeye taşınmayı veya sattığınız ürünleri ya da hizmetleri yeniden değerlendirmeyi düşünün.
  • Doğal afetler
    Sel, yangın, hortum, kasırga ve deprem gibi doğal afetler uyarı olmadan meydana gelir. Fakat bu afetlere hazırlanmanın ve işletmeniz üzerindeki etkiyi sınırlı tutmanın farklı yolları vardır. İşletmenizi korumak için yedek bir jeneratör satın almayı, ilk yardım kitlerini bulundurmayı ve [acil durum fonu] ve [sigorta] bulundurmayı düşünün.
  • Yasalar ve yönetmelikler.
    İş operasyonlarınızı etkileyebilecek federal, eyalet, bölge ve şehir yasalarına ve yönetmeliklerine uymak akıllıca olacaktır. Bazı yasalar sıklıkla değişebilir ve olası ücretlerden kaçınmak ve işletmenizi kapatmak zorunda kalmak uğruna yasalara uymanız gerekir.

Ekonomik koşullar

Ekonomide değişimlerin yaşanması doğaldır ve işletmenizi zora sokabilir. Hazırlıklı olmanız gereken bazı olası ekonomik riskler:

  • Ekonomik durgunluk
    Ekonomiye ve yaklaşan durgunluk olasılığına dikkat edin. Birçok işletme durgunluktan sert biçimde etkilenebilir ve tasarruflar ederek ve zor zamanlar için planlama yaparak mali açıdan hazırlıklı olmak önemlidir.
  • Faiz oranlarındaki değişimler
    Faiz oranlarının değişmesi önemsiz gibi görünebilir. Fakat işinizi finanse etmek için sıklıkla borç para alırsanız veya müşterileriniz, ürününüzü satın almak için krediye bağlı olarak hareket ettiğinde işletmeniz bundan etkilenebilir. Acil durum fonları ve sabit oranlı krediler, işletmenizi korumanın iki önemli yoludur.

Nasıl hazırlık yapmak gerek?

İşletmenizin maruz kaldığı tüm riskleri değerlendirmek bunaltıcı gibi görünebilir. Fakat bunları etraflıca düşünmeye ve tedbir almaya zaman harcamak, işletmeniz üzerindeki olumsuz etkileri sınırlı tutmaya yardımcı olacaktır. İşletmenizi en çok hangi risklerin etkileyeceğini belirlemek için bir risk değerlendirmesi yapmak mantıklı bir fikirdir.

Riskinizi değerlendirmek için bu adımları uygulayın.

  1. Riskleri belirleyin. Beyin fırtınası yapın ve tüm en kötü senaryoları listeleyin.
  2. Bunları kaydedin ve takip edin. Belirlediğiniz tüm risklerin bir kaydını tutun ve bunları nasıl takip edeceğinize karar verin.
  3. Riskleri azaltmak için bir plan hazırlayın. Hangi senaryoların yüksek olasılıkla gerçekleşebileceğini öğrendikten sonra, bu riskleri nasıl hafifleteceğinize ve hazırlık yapacağınıza karar verin.
  4. Sık sık gözden geçirin. Risk değerlendirmenizi her yıl veya işletmenizde ya da iş çevrenizde önemli değişiklikler yaşandığında gözden geçirmek mantıklı olacaktır.

Yasal Uyarı: Yasal Tavsiye Amacı Taşımaz

Bu sitede, iş kurma ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Bu sitenin içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yasal danışmanlık ya da bunlara ilişkin görüş verme amacı taşımamaktadır. Bu sitenin içeriği ve bu bölümde yer alan bilgilerin görüntülenmesi, herhangi bir durumda yasal danışmanlık veya vergi danışmanlığı olarak yorumlanamaz ve bu hususlarda güvenilir bir kaynak değildir. Bu bölümde yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapılmamalıdır ve İşimi Yönetebiliyorum Projesi bu sitenin içeriğine dayanılarak yapılan ya da yapılmayan işlemlerin hiçbirinden geçerli yasalar uyarınca sorumlu değildir. Yasal olarak şirket kurma prosedürleri de dahil olmak üzere herhangi bir yasal problemde veya vergi sorununda bir avukata danışmanız gerekmektedir. Bu sitenin içeriği Türkiye’deki hedef kitleye yönelik olarak düzenlenmiştir.