İşletmenizin para getirmesini sağlamanın en iyi yollarından biri de daha fazla ürün veya hizmet satmaktır. Sektörünüze, bulunduğunuz pazara ve iş hedeflerinize göre satışları artırmanın birçok farklı yolu vardır. Satışlarınızı başarılı bir şekilde artırmanın ilk adımlarından biri, strateji geliştirmek ve buna bağlı kalmaktır.
Satışları Artırın
Bir satış stratejisi geliştirin
Satışları Artırın için güçlü bir satış stratejisine veya satış planına ihtiyacınız vardır. Bu stratejinin veya planın satışlarınızı artırmak için doğru noktalara parmak basması gerekir. Bu strateji, ürününüzün veya hizmetinizin satışını artırmak için gerçekleştirmeyi planladığınız bir dizi eylemden oluşur. Planınız müşterilerinizin kendi ihtiyaçlarına uygun olmalıdır.
Satışları artırmayı hedefleyen plan, her başarılı işletmenin temel taşıdır. Stratejinizi geliştirip uygulamaya koyduktan sonra satış verilerinizi analiz edebilirsiniz ve satışlar artmıyorsa yaklaşımınızı değiştirebilirsiniz. Müşterilerinizin ihtiyaçlarını, onlara ne şekilde satış yapmayı planladığınızı ve onlara ulaşırken rekabetin başarılı mı yoksa başarısız mı olduğunu daha iyi ölçmek için aşağıdaki adımları uygulayın.
Satış stratejisinin 4 Unsuru
Satış stratejinize katkı yapan ve işletmenizi iyileştiren dört temel unsur vardır. İşletmenizle ilgili daha net bilgi edinmek ve satışları artırmak için bu faktörlerin her birini dikkate alın.
- Ürün: Marka adı, ambalaj ve üretim maliyetleri dahil olmak üzere ürün, hizmet veya mağazanızın tüm özelliklerini değerlendirin. Markayı hangi alanlarda karşılıyorsunuz ve hangi alanlarda gelişim sağlayabilirsiniz?
- Fiyat: Rakiplerinizle karşılaştırıldığında fiyat yönünden hangi konumda olduğunuzu değerlendirin ve rekabette bir adım ileride kalmak için fiyatlarınızı ayarlayın. Ayrıca, kabul edeceğiniz ödeme türlerini (nakit, kredi, borç veya çek) ve bunların rakiplerinize kıyasla nasıl olacağını belirlemelisiniz. Ürününüzün fiyatını belirleme konusunda daha fazlası için okumaya devam edin.
- Yer: İşletmeniz için en iyi yeri, müşterileri çekmek için ürünlerinizi nasıl dağıtacağınızı ve ürünlerinizin kendi yerinize nasıl konumlandıracağınızı belirleyin.
- Tanıtım: Ürünlerinizin tanıtımını nasıl yapacağınızı planlayın. Muhteşem bir ürüne sahip olmak her ne kadar önemli olsa da müşterileri başarıyla çekmek de o kadar önemlidir.
Satışları artırmanın akıllı yolları
Elinizde bir strateji olduğunda, ürününüzün satışlarını artırmak için planınızı hedeflenen yöntemlerle uygulamaya başlayabilirsiniz. Hedefinize ulaşmak için aşağıdaki taktiklerden yararlanabilirsiniz.
Her seferinde bir hedefe odaklanın
Satışlarınızı artırmanın yollarını araştırırken her seferinde belirli ve gerçekleştirilebilir bir hedefe odaklanmak işe yarar. [Hedefiniz] [iş planınızla] uyumlu olmalıdır ve buna ulaşmanıza yardım edecek aylık kilometre taşlarını içermelidir. Ölçülebilirliği sürdürmek için satışları web sitenizde belirli promosyonlarla artırmak veya indirim kuponları sunmak gibi yöntemlerle satış geliri hedefi, satılan ürün sayısı hedefi veya başka bir ölçüm hedefi belirleyebilirsiniz.
Müşterilerinizi tanıyın
Müşterileriniz işletmeniz için önemlidir. Müşterilerin özel ihtiyaçlarını karşılayan bir ürün veya hizmet satmalı ve onlarla ilişkinizi, bu ihtiyaçları göz önünde bulundurarak sürdürmelisiniz. Müşterilerinizle konuşmak, onların fikirlerini ve endişelerini dinlemek, ihtiyaçlarını ve isteklerini anlamak ve iş yaklaşımınızı buna göre düzenlemek işe yarayabilir. Müşterilerinize iyi davrandığınızda işletmenize sadık kalabileceklerini unutmayın. Nihayetinde müşterilerle ilişkileriniz iyiyse daha yüksek ihtimalle size geri dönüp, başkalarıyla konuşup onlara işletmenizden bahsetme olasılıkları daha yüksek olur.
İlgiyi işletmenize çekin
Müşterilerle ürününüz, hizmetiniz veya mağazanız hakkında pazarlama materyallerini kullanarak veya yüz yüze konuşurken, bunların müşteriler için neler yapabileceğini söyleyin. Müşteriler "ürün avantajlarını" öğrendikten sonra ürünün özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyeceklerdir.
AIDA modeli (Dikkat, İlgi, İstek, Eylem) bir ürünün veya hizmetin avantajlarını kolay ve etkili bir şekilde iletmeyi sağlayan bir rehberdir. Bu rehberi, işletmenizin avantajlarını daha iyi satabilmek için kullanabilirsiniz.
- Dikkati çekin. Pazarlama taktikleri, cazip ürün markalama ve paketleme yöntemleri veya optimize edilmiş ürün yerleşimi ile müşterilerinizin dikkatini çekebilirsiniz.
- İlgiyi koruyun. Ürününüzün avantajlarını paylaşarak müşterilerin ilgisini sürdürün. Ürününüzün bilgileri açıkça etiketlenmeli veya paylaşılmalı ve kolay anlaşılmalıdır.
- İstek yaratın, ardından, müşterilerinizi bu ürüne sahip olmak veya bu hizmeti kullanmak istediklerine ikna etmelisiniz. Ürünün özellikleri yerine avantajlarını satarak ürünün onlara nasıl yardım edeceğine odaklanın.
- Harekete geçin. Tüketiciler ilgilerini gösterdiklerinde, ürünü veya hizmeti satın aldıklarından veya satın alma işlemini kolaylaştırarak sipariş verdiklerinden emin olun. Müşteri hizmetleriniz ve satış noktası sisteminiz satışlarınızı artırmaya yardımcı olabilir.
Bir pazarlama planı oluşturun
Pazarlama, müşterilerin farklı tanıtım çalışmalarıyla işletmenizi tanımasını sağlamak için yaptığınız her şeyi ifade eder. Küçük bir mağaza işletirken ya da internetten ürün veya hizmet satışı yaparken yeni müşteriler çekmenin ve satışlarınızı artırmanın birkaç basit yolu vardır. Örneğin:
- Sosyal medya: Müşterilerinizle ilişki kurmak için bir sosyal medya topluluğu oluşturun. Aynı zamanda işletmenizi ve sunabileceğiniz tüm fırsatları tanıtmak için ücretli sosyal medya reklamlarından da yararlanabilirsiniz. Hedef kitlenize ve işletmenizin türüne bağlı olarak Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, YouTube gibi kanalları kullanarak sosyal medyada etkinlik kazanabilirsiniz.
- E-posta pazarlaması: Bir müşteri e-posta listesi oluşturun ve özel fırsatları, yeni ürün duyurularını ve bunlarla ilgili diğer haberleri içeren e-postalar veya bültenler gönderin.
- Web varlığı: İş yaptığınız yere bağlı olarak internette varlık göstermek, hedef kitlenize ulaşmak ve yeni müşteriler çekmek anlamında çok büyük önem taşır. İşletmeniz için bir web sitesi oluşturun ve işletme değerlendirme sitelerinde ve mobil harita yazılımında bulunduğunuzdan emin olun.
- Reklam: Ücretli reklam, işletmenizi tanıtmanın bir diğer yoludur ve sosyal medya, radyo istasyonları, gazeteler, dergiler ve internet sitelerindeki veya basılı medyadaki reklamları içerebilir.
- Etkinlikler: Ürününüzü tanıtmak ve işletmenize yönelik farkındalığı artırmak amacıyla işletmeniz için etkinlikler düzenleyin veya kendi topluluğunuzdaki etkinliklere katılın. Şirketinizi ve katıldığınız etkinlikleri tanıtmak için bir halkla ilişkiler danışmanından destek alabilirsiniz. Bu şekilde medyada yer edinebilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz
Ürününüzü doğru şekilde fiyatlandırın
Ürün fiyatlandırması, 4 unsurun (ürün, fiyat, yer, tanıtım) bir parçası olarak işletmenizin başarısını belirleyen önemli bir faktördür. Ürününüzün fiyatını düşürüp düşürmemeniz gerektiğinden emin değilseniz değerlendirmeniz gereken farklı unsurlar vardır.
- Müşterilerinizi anlayın. Bulunduğunuz sektöre bağlı olarak, müşterilerinizin ürününüzle ilgili fiyat beklentileri olabilir. Müşterilerinizin ne ödemek istediklerini belirlemek ve bu fiyatı hesaba katmak önemlidir.
- Araştırmanızı yapın. Ürün fiyatlandırmasında, rakiplerinizin ücreti nasıl belirlediğini ve bu durumun sizin fiyatlandırmanızı nasıl etkileyeceğini belirlemek için araştırma yapılması gerekir. Ürününüzü çok düşük fiyatlardan satmamak için diğer işletmelerle rekabet halinde olmanız gerekir
- Kâra odaklanın. Diğer bir yaklaşım da tüm giderleri karşıladığınızdan emin olmak için bir gelir hedefi belirlemek ve ürünün üretim, çalışan süresi, pazarlama ve satış maliyetlerini değerlendirmektir. Ulaşmak istediğiniz noktadan geriye doğru çalışmak ve o noktaya ulaşabilmek için hangi eylemlerin gerekli olduğunu değerlendirmek bazen daha kolay olabilir.
- Pazarı tanıyın. Birçok pazar faktörü, ürününüzün fiyatını etkileyebilir (ekonomik istikrar, ürün trendleri ve diğer dış göstergeler). Stoklarınız ve müşteri ihtiyaçlarınız bakımından gerekli düzeltmeleri yapabilmeniz için piyasayı yakından takip etmek ve dalgalanmaları önceden tahmin etmek mantıklıdır. Bu dalgalanmalar, işçilik veya girdi maliyetlerinin değişmesi veya piyasada tutulan bir ürününüzün fiyatının düşmesini içerebilir.
Müşteri çekmenize ve satışları artırmanıza yardımcı olabilecek çeşitli fiyatlandırma yöntemleri mevcuttur. Mevcut fiyatlandırma stratejileri şunlardır:
- Maliyet artı fiyatlandırma. Maliyetlerinizi hesaplayın ve bir kâr yüzdesi ekleyin.
- Rekabetçi fiyatlandırma. Rekabetin size getirdiği maliyetlere göre bir fiyat belirleyin.
- Zararına satış. Daha kârlı olan ürünleri satın alabilecek müşterileri çekmek için ürününüzü rekabetçi bir şekilde düşük fiyattan satın.
- Tek rakamlı fiyatlandırma. Ürünleri 1,00 TL yerine 0,99 TL’ye satın. Bazı müşteriler, tek rakamlı fiyatları daha cazip bulur.
- Pazarın kaymağını alma. Yüksek bir fiyat belirleyin ve pazar değiştikçe fiyatı düşürün.
- Pazara giriş amaçlı fiyatlandırma. Rekabetçi bir pazara girmek için önce düşük bir fiyat belirleyin ve daha sonra fiyatı yükseltin.
İndirim Sunun
Bütçeniz veya sektörünüz ne olursa olsun, farklı indirimler sunmak müşterileri çekmenin ve Daha Fazla satış yapmanın harika bir yolu olabilir. İndirim sunabileceğiniz bazı yöntemler aşağıdakileri içerir:
- Özel fırsatlar sunun. Sunabileceğiniz farklı fırsatlar vardır. Örneğin: Satış fiyatını düşürme, bir alana bir bedava veya ücretsiz hediyeler.
- Ürünlerinizi paketleyin. Müşterilere kolaylık ve katma değer sunmak için birden fazla ürünü tek bir fiyattan sunarak paketleyebilirsiniz.
- Kupon dağıtın. Kuponlar, e-posta kuponları, kupon teklifleri veya özel davetler şeklinde sunulabilir.
Genel giderleri azaltın
Kârınızı artırmanın bir diğer yöntemi, yönetim giderlerinize odaklanmaktır. Genel giderlerinizi standardize etmek ve nakit akışınızı dengelemek, nihai kârınızda çok büyük bir etki bırakabilir. Zaman içinde ciddi miktarda artabilecek günlük maliyetlerinizi ne kadar azaltabileceğinizi görünce şaşırabilirsiniz.