Her işletme yeni bir girişime ilişkin bir fikir veya ilhamla başlar. Başlangıçta bu, sadece kendi kendinize veya potansiyel bir iş ortağınızla yaptığınız bir konuşma olabilir. Yeni bir şirket kurmayı düşünmeden önce bir iş planı geliştirmeniz gerekir.
İş Planı Oluşturmak
İş planını, şirketiniz için bir yol haritası olarak düşünebilirsiniz. Bir planınız olduğunda işletmenizi, gitmesini istediğiniz yöne daha kolay taşıyabilirsiniz.
Uzun yıllardır işin içinde olmanız ya da yeni başlıyor olmanız pek önemli değildir. Bir iş planı oluşturmak veya güncellemek uzun vadeli başarı için önemli bir faaliyettir. Etkili bir iş planı, işletmenizin başlangıcından yönetim ve büyümeye kadar her aşamada size rehberlik eder.
Bir iş planında olması gerekenler şunlardır:
- Borç verenlerin ve yatırımcıların size finansman sağlamaya karar vermesinden önce işletmeniz hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olabilecek, işletmenize ilişkin bir açıklama
- Şirketinizin neye dönüşmesini istediğinizi anlatan bir vizyon beyanı
- Fikrinizin neden başarılı olma potansiyeli var?
İş planınızda birkaç önemli bölüm bulunmalıdır:
Yönetici özeti
İşletme konseptiniz nedir? Yönetici özeti, işletmenizin hangi ürünü veya hizmeti sağladığını, bulunduğu sektörü ve ekibinizin ne şekilde organize olduğunu (ortaklarınız veya çalışanlarınız varsa) açıklamalıdır.
Yönetici özetinizi yazmadan önce sektörünüzü ve rekabet durumunu araştırmanız gerekebilir. Pazarı, müşterilerinizin ne istediğini ve neye ihtiyaç duyduğunu, neyi satın alacaklarına nasıl karar verdiklerini ve şu anda rakiplerin hangi ürün ve hizmetleri sunduğunu öğrenmek, yönetici özetinizi yazmanıza yardımcı olabilir.
Yönetici özeti; kitlenizi, ideal müşterinizi ve sektörünüzün genel görünüşünü tanımlamalıdır. Gelecek yıl veya önümüzdeki üç yıl ve beş yıl sonrası için şirketinizin belirli hedeflerini belirtebilirsiniz.
İş Fırsatı
Çok istemek, yeni bir şirket kurmak için yeterli bir sebep değildir. Kendinize şirketinizin ürün, hizmet veya mağazası ile hangi soruna çözüm getirdiğinizi sorun.
İlk olarak, [iş planı] tanımlayın. Bunlar, ürün veya hizmetinizi isteyen ve gerekli ücreti karşılayabilecek kişilerdir. Sunduğunuz ürün ve hizmetleri halihazırda beğenen ve satın alan veya fikrinizle ilgilenen müşterilerin bir listesini yaparak başlayın. Ortak noktaları nelerdir? Bu gelir, cinsiyet, yaş, konum veya başka bir faktör olabilir.
Daha sonra, aynı hedef kitleye benzer bir ürün sunan diğer işletmeleri analiz edin. Bunu, mağazaları veya satıcıları bizzat ziyaret ederek veya internette arama yaparak gerçekleştirebilirsiniz. İşletmelerinin başarılarına katkıda bulunan yönleri (pazarlama, ürün yerleştirme, ürün teklifleri vb.) not edin. Bu faktörlerden bazılarını nasıl kendi işinize katabilirsiniz? Daha sonra hangi özel faktörleri veya ürünleri sunabileceğinizi düşünün. Bu bilgiler, ürününüze ilişkin bir fırsat olup olmadığını görmenize yardımcı olabilir.
İş fırsatınızı belirlemek, işletmenizin geleceğini planlamanıza yardımcı olabilir ve borç verenlere veya yatırımcılara şirketinizin neden başarılı olacağını gösterebilir. Para toplamak için işletmenizi kullanmayı planlıyorsanız yönetim ekibinizin ayrıntılı özgeçmişlerini de eklediğinizden emin olun. Deneyimlerinin ve becerilerinin işletmeyi başarılı hale getirmeye nasıl yardımcı olabileceğini gösterin.
Hedefler ve Stratejiler
Para kazanma planınız nedir ve ilk ayda veya yılda ne kadar kazanmayı hedefliyorsunuz? Bu hedefi, bunları gerçekleştirme planınızı ve ilerlemenizi nasıl ölçeceğinizi ana hatlarıyla belirtin.
İşin ilk yılında kâr elde etmek istiyorsanız belirtilen zaman diliminde [bu hedefe nasıl ulaşacağınız] üzerine net bir planınız olsun. Bu planı oluştururken şunları göz önünde bulundurmanız gerekir:
- Kaç müşteriye ulaşmayı planlıyorsunuz
- Ne kadar satış yapmak istiyorsunuz?
- Kâr elde edebilmek için kazanmanız gereken para miktarı
- Hedefinize ulaşmak için varmanız gereken kilometre taşları
Finansal Projeksiyonlar
İş planının diğer bir bileşeni ise şirketinizin finansal bilgilerinin analizidir. Fonunuzun nereden geleceği, giderleri nasıl karşılayacağınız ve işletmenin ne zaman kâr elde etmesini beklediğinizle ilgili ayrıntıları eklemelisiniz.
İşletme finansmanı konusunda uzman değilseniz ve giderleri karşılayabiliyorsanız iş planınızın gerçekçi olduğundan emin olmak için nitelikli bir mali müşavir tutabilirsiniz. Bunun maliyet nedeniyle bir seçenek olmaması durumunda arkadaşlarınıza, iş arkadaşlarınıza ve diğer başarılı işletme sahiplerine planınız hakkında ne düşündüklerini sorun.
İş planınızın finansal projeksiyonlar kısmını hazırlamak, özellikle başkalarından veya borç verenlerden borç almak istiyorsanız önemli olabilir. Onlara işletmenize ilişkin maliyetleri, büyüme planını ve kâr potansiyelini net bir şekilde anlatmanız gerekir. Yatırımcılar ve borç verenler de bunları nasıl ve ne zaman geri ödeyeceğinizi bilmek isteyeceklerdir.
Finansal tablolarınıza başlamak için yardıma mı ihtiyacınız var? Bu [şablon] ile nasıl iş planı oluşturacağınızı öğrenebilirsiniz.
Vizyon, Misyon ve Değerler
İş planınız vizyon, misyon ve değer beyanlarınızı içermelidir. Bu önemli unsurlar, işletmenizin karakterini ve hedeflerini yatırımcılara veya borç verenlere, potansiyel ortaklara ve çalışanlara açıklamanıza yardımcı olacaktır. Bu ifadeler genellikle işletmenizin ömrü boyunca aynı kalır. Kararlarınıza yön vermeye ve büyüdükçe işletmenizi şekillendirmeye yardımcı olabilirler.
Vizyon beyanınız ulaşmak istediğiniz hedefleri ve müşterilerinize sunmak istediklerinizi açıklamalıdır. Kısa, akılda kalıcı, ilham verici, değerlerinize ve geleceğe odaklanmış olmalıdır. Ayrıca, gelecekte alacağınız çalışanları işletmenize çekmeye ve onları motive etmeye yardımcı olabilir. Örnek olarak Visa’nın vizyonu şu şekildedir: Her yerde ödeme yapmanın ve ödeme almanın herkes için en iyi yolu olmak.
Vizyonunuzu tanımladıktan sonra, şirketinizin vizyonunu nasıl gerçekleştireceğini tanımlayan bir misyon beyanı oluşturun. Misyon beyanı, işletmenizin neler sunduğunu, bunu nasıl yaptığını ve bunu yaparak ne gibi faydalar sağladığını açıklar. Ürün veya hizmetinizin toplam değerini tanımlar. İşletmeniz misyonunu uyguladığında, vizyonuna ulaşacaktır.
Misyon beyanınızı açık, kısa bir şekilde yazmayı ve spesifik olmayı unutmayın. Müşterilerinize amacınızı ve onlara nasıl değer verdiğinizi anlaması gerekir. Örnek olarak, Visa’nın misyon beyanı şu şekildedir: Dünyayı en yenilikçi, güvenilir ve güvenli ödeme ağı üzerinden birbirine bağlamak; bireylerin, işletmelerin ve ekonomilerin gelişmesini sağlamak.
Ayrıca şirket değerlerinizi, işletmenizi tanımlayan temel özellikleri de açıklamanız gerekir. Değerleriniz, şirketinizin nasıl görünmesini istediğinizi, çalışanlarınızın nasıl hissetmesini istediğinizi ve onlara nasıl davranılmasını istediğinizi, toplumu ne şekilde etkilemeyi beklediğinizi özetler. Kendi kişisel değerleriniz, şirketinizin değerlerini yönlendirmenize yardımcı olabilir. Esinlenebileceğiniz bazı değerler şunlardır: dürüstlük, verimlilik, güvenilirlik, bağlılık, sürdürülebilirlik, iş etiği, iyi olanı yapmak, topluluk oluşturmak, açık fikirlilik, yaratıcılık vb. İş planı oluşturma konusunda yardım almak için [İş Planı Oluşturma] aracını kullanabilirsiniz.
Planınızı hazırladıktan sonra, planı sizinle birlikte gözden geçirmesi ve iş hayatındaki olası zorluklarını belirlemesi için bir danışman bulmanız faydalı olacaktır. Sektörünüzde uzmanlığa sahip danışmanlar size etkili geri bildirimler sağlayabilir. Ayrıca, nitelikli finansal danışmanlar hasılat potansiyelinizi analiz ederek size yardımcı olabilir.