Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’lerin uluslararası rekabet güçlerini artırmak amacıyla Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Visa ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile hayata geçirilen “İşimi Yönetebiliyorum Projesi”nin 3. Eğitimi, DASİFED ev sahipliğinde Hatay’da düzenlendi.
Boğaziçi Üniversitesi tarafından hazırlanan eğitim programı ile 2 gün boyunca KOBİ’lere finansal ve dijital okuryazarlıktan e-ticarete, strateji ve iş geliştirmeden sosyal medyayı etkin kullanmaya kadar pek çok pratik bilginin yanı sıra deneyimler de aktarıldı. Türkiye’den 27 bankanın bir araya gelerek desteklediği ‘İşimi Yönetebiliyorum’ projesi ile, 3 yılda 18 kentte 3.000 KOBİ’ye ulaşılması hedefleniyor.
Açılışta konuşmacıları Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, TÜRKONFED Başkan Yardımcısı ve DASİFED Başkanı Faruk Ekinci, Antakya TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aykut Özbuğday ve İskenderun TSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, konuşmalarında özellikle Hatay gibi sınır kentlerinde, KOBİleri ve girişimciliği desteklemek suretiyle ekonominin desteklenmesinin önemine değindiler. Türkiye’deki işletmelerin %99’unu oluşturan ve bu sebeple ekonominin bel kemiği olarak tanımlanan KOBİ’lerin yerel kalkınma ve küresel rekabetçiliğin de kilit aktörleri olduklarına değinilirken, İşimi Yönetebiliyorum Projesi ile TÜRKONFED, Visa ve UNDP’nin işbirliğinin KOBİ’lerin sürdürülebilirliği açısından önemli bir aşama olduğu belirtildi.
Eğitim Programı iki aşamalı olarak gerçekleştirildi: Boğaziçi Üniversitesi’nin farklı sektör deneyimlerine de sahip Öğretim Görevlileri tarafından KOBİlerin kısa ve uzun dönemli hedef ve stratejileri ile iş planlarının oluşturulması, sürdürülebilir planlamalarının sağlanabilmesi, finansal yönetimleri ve işlerini dijitalleştirerek küresel aktörler haline gelebilmeleri için Pratik bilgiler verildi. Diğer yandan, sektör profesyonelleri de deneyimlerini paylaşarak başarılı işletmeler için kritik noktalara değindi.
Hatay’da eğitmen ve stratejist Azade Özaltun, dijital dünyada girişimci olarak deneyimlerinin yanı sıra işlerini büyütmek isteyen KOBİler için dijital uygulamalarla ilgili ipuçlaru sundu. DİMES CEO’su Ozan Diren, şirketlerinin yaşam döngüsünün yanı sıra, İşimi Yönetebiliyorum Projesi’nin de parçası olan mentorluk süreçlerinin önemine değindi. Diren aynı zamanda aile şirketinin üçüncü nesilde büyümeye nasıl devam ettiği ile ilgili de bilgiler verdi. UNDP Özel Sektör Programı Yöneticisi Hanısn Doğan, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Özel Sektör İşbirlikleri konusunda bir sunum gerçekleştirirken DEİK Türkiye-Nijer İş Konseyi temsilcisi Murat Efendi Ataer de ihracat ve özellikle Afrika bölgesine yapılacak ihracatlar ile KOBİlerin gelişiminin sağlanmasına yönelik ipuçları verdi.
Adana ve Antalya’dan sonra 16-17 Kasım tarihlerinde Hatay’ta yüksek katılımla gerçekleştirilen eğitimlerde 174 KOBİ’ye ulaşıldı. Kadın katılımcıların tüm katılımcılara oranı %38 iken eğitime katılan KOBİlerin sektör dağılımı şöyle oldu:
İşimi Yönetebiliyorum Projesi’nin bir sonraki eğitim durağı 6-7 Aralık Balıkesir olacak.
Proje 5, 8, 9 ve 17. Sürdürülebilir Kalkınma amaçlarına katkı sağlarken aynı zamanda uygulama aşamasında da sürdürülebilirliği odağına alıyor. Proje kapsamındaki basılı malzemelerin geri dönüşümlü kağıtlarla üretilmesi ve tek kullanımlık malzemeler yerine LED ekranların kullanılması, bu konudaki hassasiyetten bazıları