Pazarı Anlamak

Sektörünüzü ve hizmet verdiğiniz Piyasayı Anlamak, bir işletmeyi yönetmede önemli unsurlardır. Bu; rekabeti, büyüme fırsatını ve kitlenizi veya müşteri tabanınızı analiz etmek anlamına gelir

Kitlenizi anlayın

Pazarı anlamanın en önemli ilk adımlarından biri müşterilerinizi tanımaktır. Mevcut veya potansiyel müşterilerinizi, yani hedef pazar segmentlerinizi ortak noktalarına göre farklı gruplar halinde toplayarak başlayabilirsiniz. Özellikler; yaş veya medeni durum gibi demografik özelliklere veya çevrimiçi mi yoksa fiziksel bir mağazada mı alışveriş yapmayı tercih ettikleri gibi birtakım tüketici davranışlarına dayanabilir. Bunu yapmak, işinizi büyütmede büyük önem arz eden müşterilerinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.

Hedef pazar segmentlerinizi belirlemek ve daraltmak, satışlarınızı artırabilecek etkili promosyonlar oluşturmanıza ve başlatmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, bir reklamı yüksek gelir sahibi evli çiftlere, başka bir reklamı da düşük gelirli evli çiftlere yönelik yapabilirsiniz.

Bu, iş planınızı geliştirirken dikkate almanız gereken önemli bir noktadır. Bu görevi üstlenirken şunları unutmayın:

  1. Kitlenizi tanımlayın
    Sunduğunuz ürün veya hizmetlerin kalitesini bilmenize rağmen ürünün hedeflediğiniz kitle tarafından da aynı şekilde görüldüğünden emin olmanız gerekir. Kendinize sorun: Ürünlerim veya hizmetlerim hedef kitleme hitap edecek mi? Ürünüm için ne kadar ödeme yapabilecek ve almak için ne kadar istekli olacaklar?
  2. İşletmenizi büyütmenize yardımcı olması için birden fazla kitleyi hedefleyin.
    Farklı ilgi alanlarına ve ihtiyaçlarına göre hareket ederek tanıtımlarınızı, iletişiminizi ve satış çalışmalarınızı her potansiyel kitleye uyarlayabilirsiniz. Ürünün bu ihtiyaçları nasıl karşılayacağını ve kitlenizin yaşamlarına uygunluğunu veya yaşamlarını nasıl daha iyi bir hale getireceğini açıklayın.
  3. Rekabetteki konumunuzu bilin.
    Sizinkine benzer bir ürün sunan diğer satıcıları veya şirketleri tanıyın. Sundukları ürün ve hizmetleri deneyin, ambalajlarına göz atın, web sitelerini ziyaret edin ve varsa misyon ve vizyon beyanlarını araştırın. Ürünleri ve satışa olan yaklaşımları sizin yaklaşımınızdan ne şekilde farklı? Bir müşteri olsaydınız kimin ürününü satın alırdınız ve neden? Bu unsurları dikkate almak ürünlerinizi ve iletişiminizi geliştirmenize yardımcı olabilir.

Müşterinizin kim olduğunu ve rakip işletmelerin neler sunduğunu öğrendikten sonraki adım, ürününüzü tanıtmak için ne kadar zaman ve finansman ayırabileceğinize karar vermektir. Bütçenize ve kitlenize bağlı olarak basılı kuponlara, ücretli reklamlara veya daha ucuz sosyal medya ve e-posta hizmetlerine odaklanmak isteyebilirsiniz.

Değer önerisi nedir?

Değer önerisi, ürününüzün veya hizmetinizin müşterilerinizin ihtiyaçlarını karşılamaya nasıl yardımcı olduğuna ilişkin bir ifadedir. Değer önerisi, insanların başka bir şirketi değil de neden sizi tercih etmesi gerektiğini ve sunduğunuz ürünlerin diğerlerinden farkını açıklar.

İşletmenizin benzer işletmelerden farkının ne olduğunu düşünün. Bunu bilmek, değer önerinizi tanımlamanıza yardımcı olabilir. Bazı örnekler şunlardır: iyi müşteri hizmetleri, kolaylık, hız, fiyat, benzersiz ürünler ve sadece şirketinizden temin edilebilen “özel ürünler”.

Değer önerileri de zaman içinde değişebilir.Sektörünüzü etkileyebilecek genel değişimlerin yanı sıra müşterilerinizin ihtiyaçlarını ve isteklerini sürekli olarak analiz edin ve müşterileri elinizde tutmak ve işletmenize çekmek için ürünlerinizi veya hizmetlerinizi nasıl değiştirebileceğinizi düşünün. Belki yeni bir pazarlama tekniği deneyebilir, yeni bir ürün geliştirebilir veya iş yapma maliyetinizi düşürebilir ve elde ettiğiniz tasarrufları müşterilerinize aktarabilirsiniz.

Değer önerinizi kullanmak

Şirketinizin değer önerisini belirledikten sonra bu ifadeyi veya fikri pazarlamada kullanabilirsiniz.

Dükkanınızın önüne değer önerinizi vurgulayan ve insanları içeri girmeye teşvik eden bir tabela koyabilirsiniz. Alternatif olarak, bir web siteniz varsa bu siteye değer önerisini gösteren grafik veya kısa bir video ekleyebilirsiniz.

Bir reklam kampanyasına ödeme yapacaksınız değer önerinizin farkında olmak da önemli olabilir. Başkalarının sorunlarını çözmeye nasıl yardımcı olduğunuzu zaten belirlediniz. Bu bilgileri reklam oluşturmak ve bu reklamları nasıl yerleştireceğinizi belirlemek için kullanabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yasal Tavsiye Amacı Taşımaz

Bu sitede, iş kurma ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Bu sitenin içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yasal danışmanlık ya da bunlara ilişkin görüş verme amacı taşımamaktadır. Bu sitenin içeriği ve bu bölümde yer alan bilgilerin görüntülenmesi, herhangi bir durumda yasal danışmanlık veya vergi danışmanlığı olarak yorumlanamaz ve bu hususlarda güvenilir bir kaynak değildir. Bu bölümde yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapılmamalıdır ve İşimi Yönetebiliyorum Projesi bu sitenin içeriğine dayanılarak yapılan ya da yapılmayan işlemlerin hiçbirinden geçerli yasalar uyarınca sorumlu değildir. Yasal olarak şirket kurma prosedürleri de dahil olmak üzere herhangi bir yasal problemde veya vergi sorununda bir avukata danışmanız gerekmektedir. Bu sitenin içeriği Türkiye’deki hedef kitleye yönelik olarak düzenlenmiştir.